Take 5 – Stil & Chill

Dag 5: Lekker lummelen

Voor de sessie vandaag heb je een muur nodig, of de bank of een stoel.

We gaan met de benen omhoog. De yoga-houding “Legs Up the Wall” of  de “luie kaarshouding”. Deze houding, waarbij je met je benen omhoog tegen een muur ligt, biedt verschillende voordelen voor je lijf en je mind.

De houding helpt bij stress vermindering, en omdat je omgekeerd bent wordt het parasympathische zenuwstelsel gestimuleerd, wat zorgt voor ontspanning.
Het is fijn voor je vermoeide benen, verlicht je onderrug en bevordert de bloedcirculatie.

Ook helpt het je beter slapen. Dus dit is een ideale pauze houding!

Een Pleidooi voor het Nietsdoen

In onze wereld vol constante beweging hebben we vaak een afkeer van nietsdoen. We duiken liever in actie dan onze aandacht naar binnen te richten. Productiviteit lijkt bijna een vorm van entertainment te zijn geworden, een manier om verveling te verdrijven. Zelfs in onze vrije avonden blijven we gericht op de buitenwereld, waar e-mails en sociale media ons ‘verrijken’.

Onderzoek toont aan dat deze constante ‘bereikbaarheid’ leidt tot een verhoogd niveau van het stresshormoon cortisol, waardoor avonden die we besteden aan dergelijke activiteiten niet echt als rustavonden gelden. Er is simpelweg geen herstel.

Maar wat als we nu eens elk onproductief moment niet vullen met schermtijd, maar ons overgeven aan verveling?

Hier zijn een paar tips om bewust tijd vrij te maken voor nietsdoen:

Onthaast in de wachtrij
Kies het minst effectieve tijdstip van je dag, zoals in de file of in een wachtrij, om gewoon even helemaal alleen te zijn met je gedachten. Laat je niet afleiden door externe prikkels; laat de tijd voorbijgaan zonder doel.

Verspil je tijd
Doe dingen zonder meetbaar nut: schilder met vingerverf, probeer eens te rolschaatsen in het park. Laat jezelf toe om te experimenteren zonder druk van resultaten. Spelen dus!

Herdefinieer speciale dagen
Doe gewoon niets op verjaardagen of feestdagen als je er geen zin in hebt. Blijf thuis op Koningsdag met een boek. Leer jezelf dat het gewoon dagen zijn waarop je doet wat je gelukkig maakt, ongeacht sociale verwachtingen.

Bewust genieten
Drink je kopje thee zonder telefoon of tv, staar rustig voor je uit. Maak bewust tijd voor deze momenten, plan ze in en zet eventueel een wekker. Geplande pauzes bevorderen creativiteit en versterken je vermogen om te genieten van de kleine dingen.

Reflecteer en leer van Jezelf
Neem bewust de tijd om jezelf onder de loep te nemen. Waarom doe je wat je doet? Komt dit overeen met jouw kernwaarden? Hoe kun je dit meer in overeenstemming brengen? 
Wil je daar verder vorm aangeven, er bewuster mee leven, dan is het vormen van je eigen Sankalpa een mooie manier. 

It is awfully hard work doing nothing.

Oscar Wilde

Chat openen
1
Even appen?
Hai, het snelste contact is zo gemaakt. Kan ik je ergens mee helpen, of heb je een vraag?